•  
  •  
  •  
  •  
  •  

A-teema –ohjelmassa 17.5.2017 käsiteltiin Ylen riippumattomuutta poliittisesta ohjauksesta, mikä on ymmärrettävää ottaen huomioon Terrafame-uutisoinnista nousseen kohun. Hämmästyttävää kuitenkin oli, että haastatellessaan Yleisradion hallintoneuvoston perussuomalaista puheenjohtajaa Kimmo Kivelää toimittaja Annika Damström väitti, että hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet allekirjoittanut ja Olli Immonen ovat sanoneet haluavansa vaikuttaa Ylen ohjelmasisältöihin. Väite on törkeä ja täysin perätön! Olen Immosen kanssa yhdessä ja erikseen moittinut Ylen tiedonvälitystä arvovärittyneeksi ja yksipuoliseksi sekä toivonut, että se vastaisi Yleisradion julkilausuttuja arvoja eli tasa-arvoa, sananvapautta ja korkeatasoista journalismia. Olen ainoastaan kehottanut Yleä noudattamaan journalistien itsensä laatimia eettisiä ohjeita, joten syyttäminen poliittisesta painostuksesta on naurettavaa.

Minua on aiemminkin arvosteltu julkisuudessa siitä, että olen ottanut hallintoneuvoston kokouksissa ja keskusteluissa esiin Ylen sisällöllisiä seikkoja. En kuitenkaan näe minkäänlaisena ongelmana sitä, että hallintoneuvoston jäsenet tuntevat ja käyvät läpi Ylen toimintaa. Neuvoston lakisääteisenä tehtävänä on valvoa, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan mukaiset tehtävät tulevat suoritetuiksi ja arvioida palveluiden sekä toimintojen suhdetta siihen, vastaavatko ne yhteiskunnan demokraattisiin, sosiaalisiin ja kulttuurisiin tarpeisiin. Tämähän olisi mahdotonta, jos sisältöjä ei arvioinnissa sivuttaisi. Lisäksi hallintoneuvoston kokouksissa on läsnä Ylen ylin johto, joka mahdollistaa luontevan kanavan ottaa asioita esille. Perussuomalaiset eivät suinkaan ole ainoita, jotka nostavat asioita keskusteluun, vaikka voidaankin myöntää, että olemme olleet sen suhteen aktiivisia.

On huvittavaa, että A-teema sortuu juuri siihen, mistä olen Yleä moittinut. En voi pitää kritiikkiäni Ylen toimintaa kohtaan muuna kuin oikeutettuna ottaen huomioon sen, kuinka tällaisia epätotuudenmukaisia väitteitä voidaan viittaamatta mihinkään lähteisiin näin huolettomasti heitellä ilman, että väitteen kohteisiin otetaan yhteyttä ja annetaan mahdollisuus ottaa kantaa.

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 19.5.2017