•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nyt julkisuudessa puhuttanut Saara Auvisen tapaus nostaa pinnalle pitkäaikaisen ongelman vakuutuslääkäreiden päätösvallassa.16.3.2016 Helsinki, Eduskunta, Jari Ronkainen. kuva Matti Matikainen Vakuutusyhtiö LähiTapiola katsoi hevosen selästä putoamisen seurauksena aivovammasta kärsivän Auvisen työkykyiseksi hoitavien lääkäreiden arvioiden vastaisesti. Miten voi olla, että vakuutusyhtiöiden lääkärit pystyvät kävelemään yliopistosairaalassa kliinisiä tutkimuksia tehneiden erikoislääkäreiden todistusten yli? Päätyökseen aivovammajuttuja hoitava varatuomari Vesa Laukkanen syyttää vakuutusyhtiöitä häikäilemättömyydestä korvauspäätöksissä. Laukkanen on vienyt 142 aivovammajuttua päätökseen, joista asiakkaan eduksi on ratkennut 138. Siis 97 %:ssa tapauksista vakuutusyhtiö on ollut väärässä eikä korvauksia ole oikea-aikaisesti maksettu! Korvauksenhakijalle vakuutusyhtiötä vastaan taistelu on tuskien taival, joka vie arviolta 4-5 vuotta. Inhimillisen kärsimyksen määrää voi vain kuvitella.

Korvauspäätöksissä ei vaadita arviota tehneen vakuutuslääkärin nimenkirjoitusta eikä nimi käy päätöksistä ilmi, vaan on erikseen hallintomenettelyllä pyydettävä. Nimensaannin jälkeen lääkärin pätevyyden arvioimista hankaloittaa mm. se, että Valviran sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä ylläpitämä julkinen rekisteri JulkiTerhikki ei listaa lääkärinoikeuden ja erikoisalan lisäksi suoritettuja erityispätevyyksiä. Miksi pahimmillaan potilaan loppuelämää koskevassa ratkaisupäätöksessä arvion tehneen asiantuntijalääkärin henkilöllisyyden ja pätevyyden selvittäminen on näin hankalaa?

Eduskunnassa vakuutuslääkärien toiminnasta on tehty toistakymmentä kirjallista kysymystä sekä toimenpidealoitteita koko puoluekentän laajuudelta. Miksi tätä asiaa, joka on enemmistön oikeustajua vastaan, ei saada muutettua? Tällainen vedätys ei voi jatkua. Se ei saa jatkua! Tarvitseeko vakuutusjärjestelmä erityisiä vakuutuslääkäreitä vai voisiko etuuskäsittelijä tai -virkailija tehdä päätöksen korvaushakijaa hoitaneen erikoislääkärin lausunnon pohjalta? Vakuutuslääkärijärjestelmä on avattava tarkasteluun kansalaisten oikeusturvan varmistamiseksi ja alan valmistella lakialoitetta asian muuttamiseksi.

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 12.8.2016