•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sunnuntaisia presidentinvaaleja odottavassa Ranskassa on eilen illalla tapahtunut jälleen uusi terrori-isku. Terroristijärjestö Isis on tiedotteessaan ottanut vastuun iskusta, jossa tekijä ampui automaattiaseella kohti poliiseja, surmaten yhden ja haavoittaen kahta Pariisin riemukaaren lähettyvillä. Tekijä itse sai surmansa poliisien luodeista ja oli jo aiemmin tuomittu mm. poliiseihin kohdistuneista murhayrityksistä 15 vuoden tuomioon. Viimeksi hän on ollut pidätettynä helmikuussa yritettyään ostaa aseita joilla tappaa poliiseja.

Ranskan viranomaisten etsiessä toista mahdollisesti iskuun osallistunutta miestä ihmetystä herättää se, miksi päätekijä oli laskettu vapaalle iskun suunnittelua seuranneen pidätyksen jälkeen. Vastikään Suomessa uutisoitiin, kuinka poliisi sai tiedustelutoiminnallaan estettyä 8 turvapaikanhakijan omaisuus- ja seksuaalirikosten sarjan, jonka nämä olivat suunnitelleet tekevänsä ennen paluutaan Irakiin lain kouran ulottumattomiin. Välittömän rangaistuksen ja palautuspäätöksen sijaan nämä ”turvapaikanhakijat” hajautettiin eri vastaanottokeskuksiin, missä eivät voisi toteuttaa suunnitelmiaan yhdessä. Tapauksessa huolta herättää lisäksi se, että poliisi myöntää peitelleensä asiaa jättämällä siitä tiedottamisen, ettei lisäisi ”turvapaikanhakijavastaisuutta.” On täysin käsittämätöntä, että henkilön etnisyys määrittää sitä, mitä poliisi voi tiedottaa! Kuinkahan monta läheltä piti -tilannetta Suomessa on jo ollut, joista emme tiedä poliisin tiedotuksessaan valitseman linjan johdosta?

Tukholman ja Pietarin iskujen kautta terrorismi on tullut lähemmäs Suomea kuin koskaan. Radikalisoitumisesta on jo viitteitä ja eilen Savon Sanomat uutisoi kuinka Pohjois-Savossa kolme uskonoppineeksi esittäytynyttä miestä on kiertänyt vastaanottokeskuksia kehumassa Isistä. Jälleen poliisi jätti miehet raudoittamatta ja tyytyi siihen, että nämä palasivat pääkaupunkiseudulle eikä heistä ole ollut enää havaintoja Itä-Suomessa. Mielestäni rikosten suunnitteluun ja terrorijärjestöihin värväämiseen tulisi ottaa paljon tiukempi kanta. Esimerkiksi Saksa on kriminalisoinut Isis-propagandan ja värväystoiminnan sekä järjestön symbolien esittämisen.

On vain ajan kysymys, milloin kansainvälinen terrorismi nostaa rumaa päätään Suomessa. Tilannetta ei helpota se, että tiedustelulainsäädäntömme on jäänyt poliittisen ohjailun kautta auttamattomasti kehityksestä jälkeen. Terrorismiin on pystyttävä puuttumaan ennen iskujen tapahtumista ja siten, että tekijät eivät kävele vapauteen vaan istuvat tutkinnan ajan vankeudessa ja palaavat kotimaihinsa maahantulokieltojen kanssa.

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 21.4.2017