Suurin sähkönjakeluyhtiö Caruna nostaa marraskuussa sähkönsiirronhintoja keskimäärin 3,9 %. Ilmoitus tulee hallituksen budjettiriihen jälkimainingeissa, jossa keskituloisia kuritettiin kiristyvällä verotuksella. Asumisen hinta tulee kallistumaan entisestään.

Miten 60-70-luvun omakotitaloissa asuvien vanhusten pitäisi jatkossa tulla toimeen? Lämmityspolttoaineiden kustannukset kasvavat veronkiristysten myötä, vappusatanen jäi tulematta ja sähkönsiirtomaksu nousee kuin sosialistihallituksen ihailema rauhanohjus.

Jäljet johtavat sylttytehtaalle. Fortumin sähkönsiirtotoiminnan myyminen oli sixpack-hallituksen ja sen omistajaohjausministerin Pekka Haaviston katastrofaalinen virhe. Valtion perusinfrastruktuurin myynti oli täysin järjetöntä ja Caruna on käyttänyt luonnollista monopolitilannettaan häikäilemättömästi hyväkseen.

Päättäjien on enää mahdollista vain rajoittaa tehtyä kansallista vahinkoa. Tein viime kaudella toimenpidealoitteen, jossa esitettiin kohtuullisuutta sähkön siirtomaksuihin ja siirtohinnan kertakorotuksiin. Viimeksi tähän ei tartuttu. Milloin hallitus herää siihen, että toimenpiteitä sähkönsiirron riistohintoja kohtaan tarvitaan?

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 19.9.2019