EU on kriisissä. Mitään yhtenäistä toimivaa pakolaispolitiikkaa unionissa ei olla saatu aikaan. Euroopassa uudeksi normaaliksi noussut maahanmuuttokritiikki on johtamassa siihen, että Saksan liittokansleri Angela Merkelin palli heiluu. Merkelin omat tukijat ovat uhanneet turvapaikanhakijoiden käännytysten aloittamisella, jos asiassa ei päästä tyydyttävään ratkaisuun. Aikaa asiaa käsittelevään EU:n huippukokoukseen on kaksi viikkoa.

Vallastaan kynsin ja hampain kiinnipitävä Merkel on yhdessä EU:n toisen talousmahdin Ranskan ja sen presidentin Emmanuel Macronin kanssa laatinut luonnoksen, jossa EU ryhtyisi valvomaan niin kutsuttua Dublin-asetusta voimakkaammin. Tarkoituksena on estää turvapaikanhakijoiden kulku alkuperäisestä saapumismaasta muualle Eurooppaan. Suunnitelma sysäisi suurimman vastuun Italialle ja Kreikalle, jota kautta turvapaikanhakijoiden massat liikkuvat. Lisäksi Unkari ja Puola seisovat tiukasti kaikkia kaavailtuja taakanjakomekanismeja vastaan.

Tanska ja Itävalta ovat väläytelleet Australian-tapaisia mantereen ulkopuolisia käännytysleirejä, joihin ohjattaisiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet. Myös Suomea on pyydetty mukaan suunnitteluihin, mutta sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) tyrmää ajatuksen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on puolestaan linjannut hallituksen politiikan suuntaviivoja siten, että turvapaikanhakijoita otettaisiin enemmän kiintiöjärjestelmän kautta ja vähemmän niin sanottuina spontaaneina turvapaikanhakijoina. Tämä tosin edellyttäisi sitä, että ulkorajavalvonta olisi kunnossa, palautukset toteutuisivat tehokkaasti ja Schengen- sekä Dublin-asetusten toimisivat suunnitelman mukaan.

Vaikuttaa siltä, että eurooppalainen tähän asti huonosti toiminut turvapaikkapolitiikka on olosuhteiden pakosta tulossa tiensä päähän. Ulkorajojen valvonta, palautusten tehostaminen ja turvapaikkashoppailun estäminen ovat osa perussuomalaisten maahanmuuttopoliittista ohjelmaa, joka hallituksenkin olisi ollut syytä ottaa onkeensa jo vaalikauden alusta. EU:n pakolaiskriisi ei ratkea, ellei perussuomalaisten sekä Euroopan muiden maahanmuuttokriittisten äänien peräänkuuluttamaa politiikka ryhdytä toteuttamaan. Hallituksemme on ollut täysin hampaaton ongelman edessä, mutta jos EU-tasolla asiassa saataisiin vihdoin toimiva päätös, niin ensimmäistä kertaa Suomen unionijäsenyydestä voisi olla jotain hyötyäkin!

 

Jari Ronkainen

21.6.2018