Eilisellä kyselytunnilla puhetta johti hiljattain valittu eduskunnan toinen varapuhemies Tuula Haatainen (sdp). Kirjoittamattoman säännön mukaan kyselytunnin kysymykset esitetään oppositiopuolueiden voimasuhteiden mukaisessa järjestyksessä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli valinnut minut pääkysyjäksi ja olin varautunut esittämään useammankin kysymyksen tällä viikolla luovutetusta vakuutuslääkäreitä koskevasta kansalaisaloitteesta.

Ensimmäisenä kysyjänä oli luonnollisesti SDP ja koska Vasemmiston kysymys kosketti samaa aihetta, käsiteltiin nämä samassa yhteydessä. Seuraavaksi kysymyksen sai kuitenkin esittää Vihreät, joiden eduskuntaryhmä on kaksi jäsentä pienempi kuin perussuomalaisilla. Yleisradion suora TV-lähetys kyselytunnista kestää 50 minuuttia ja katsoin, että minulla on vielä aikaa esittää kysymys lähetyksen ollessa käynnissä. Vihreiden kysymyksen käsittelyn päättyessä puhemies kuitenkin antoi kysymysvuoron RKP:n lilliputtiryhmälle! Kameroiden jo sammuttua ei tämäkään kohtelu vielä riittänyt Haataiselle, vaan muiden saadessa tehdä kaksi kysymystä, minulle suotiin vain yksi.

Olen täysin tietoinen siitä, että puhemiehellä on suvereeni valta jakaa puheenvuoroja eduskunnassa. Kuitenkin erään oppositiopuolueen puheenjohtaja tuli istunnon jälkeen kertomaan minulle, ettei hän hyväksy meidän äskeistä kohtelua salissa. Hän oli aivan oikeassa siinä, että jos nyt ei pelata yhteisillä pelisäännöillä ja perussuomalaisia sorsitaan, voi jatkossa syrjityksi joutua joku toinen tai jopa useampi puolue. Tämä ei mielestäni kuulu demokratiaan tai hyviin tapoihin.

Mistä puhemiehen käytös sitten johtui? Minulla ei ole esittää kuin häilyviä aavistuksia. Oliko kohteluni yhteydessä esittämääni kysymykseen? Haataisen kytköksistä en tiedä, mutta selvää on, että ammattiyhdistysliikkeillä on vahva omistuspohja eläkevakuutusyhtiössä. Toisaalta kyseessä saattoi olla kosto hänen eduskuntatyön jättävän puoluetoverin Susanna Huovisen tällä viikolla perussuomalaisiin kohdistamista perättömistä rasismisyytöksistä. Kuitenkin ihmettelen suuresti, miten tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta puhuva sairaanhoitajataustainen Haatainen pyrkii tällaisin keinoin hiljentämään äärimmäisen tärkeän potilaiden oikeusturvaan liittyvän asian käsittelyä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vanha sanonta ”minkä taakseen jättää sen edestään löytää” pitää usein paikkansa.

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 20.4.2018