Maailmanlaajuinen pandemia on osoittanut selvästi, että kansallisvaltioiden tärkein tehtävä on suojata oman maan kansalaisiaan. Koronaa vastaan tehdyillä rajoituksilla ei tautia kuitenkaan saatu kerralla nujerrettua, mutta valoa tunnelin päässä edustaa ennätysvauhdilla kehitetyt rokotteet. Kuitenkin siinä missä muut kansallisvaltiot ajavat omaa etuaan, on mallioppilas-Suomi päinvastoin rähmällään EU:hun silloinkin, kun siitä on meille haittaa. Hallitus on epäonnistunut neuvotteluissa ja joutunut EU-jonon hännille: rokotteita tulee yhteishankinnan kautta ripotellen.

EU:n yhteishankintamenettely on ollut kankea ja kömpelö. Jopa puheenjohtajamaa Saksa, joka on tuskastunut rokotetoimitusten hitauteen, on EU-sopimuksen vastaisesti tehnyt omia lisähankintoja rokotesaatavuutensa turvaamiseksi. Koronasta kovin kärsineellä Iso-Britannialla, joka Brexitin myötä on pyristellyt itsensä vihdoin vapaaksi EU:sta, näyttääkin pyyhkivän rokoterintamalla hyvin. Ihmetystä onkin herättänyt, miten saksalaisen lääkeyhtiön rokotetta voidaan toimittaa ja ottaa käyttöön Iso-Britanniassa paljon nopeammalla aikataululla kuin Saksassa.

EU-politiikka ei ole ainoa osa-alue, jossa hallituksen toiminta on nostattanut kulmakarvoja. Esimerkiksi tartuntakanavaksi muodostunutta Makedonian Skopjen lentoyhteyttä ei saada poikki ilmeisestä kansallisesta edusta huolimatta. Myöskään koronatestausta ei olla lentoasemalla pystytty kattavasti järjestämään, ja siitä on ollut mahdollisuus jopa kieltäytyä! Tämä siis aikana, jolloin muissa maissa on onnistuneesti otettu käyttöön todistus negatiivisesta koronatestistä matkustamisen ehtona.

Kuin kirsikkana kakun päällä, on al-Holin-tapauksessa ryvettynyt ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) allekirjoittanut vetoomuksen, jossa toivotaan koronarokoteapua EU:n ulkopuolisille Itä-Euroopan maille. Mielestäni on vielä hyvin ennenaikaista miettiä, mitä ylimääräisille rokotteille tapahtuu, kun EU:n ja Suomen omakin toiminta on vielä lapsenkengissä ja rokotustahtia mitataan pahimmillaan vuosissa.

Haavisto perustelee esimerkiksi ukrainalaisten rokottamista tärkeänä Suomen kannalta, sillä Ukrainasta tulee runsaasti maatalouden vierastyövoimaa. Samalla täysin tolkuttomalla logiikalla voisimme rokottaa myös kiinalaisia, japanilaisia tai vaikka venäläisiä elvyttämään turismia Suomen kovia kärsineelle matkailualalle.

Haaviston prioriteettilista näyttää olevan muutenkin aivan hakoteillä. Iso-Britanniassa todetun koronataudin muunnoksen vuoksi voimaan astuneen matkustuskiellon takia useita Suomen kansalaisia on nyt jumissa Isossa-Britanniassa, mukaan lukien alaikäisiä. Siinä missä Syyrian al-Holin leiriltä tuotiin pahimmillaan kansallista turvallisuutta uhkaavia henkilöitäkin charter-lennoilla Suomeen, on ilman omaa syytään pulassa olevat suomalaiset jääneet oman onnensa nojaan.

Lopuksi haluan nostaa vielä esille, kuinka rokoteasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on heristellyt EU:lle sormeaan rokotusten hitaasta saamisesta Suomeen. Nähtäväksi jää, onko ministerin ärhentelyllä mitään vaikutusta EU:ssa, vai oliko tyhjä viesti tarkoitettu vain omien kannattajien tyynnyttämiksesi. Silloin myös selviää, istuuko Suomi keskeisissä neuvottelupöydissä ja onko se sittenkään kokoaan suurempi EU:ssa, kuten meille on moneen kertaan vakuuteltu.

Jari Ronkainen

kansanedustaja

(Julkaistu kolumnina alunperin Itä-Hämeessä 12.1.2021)