Valtiovarainministeriön tuoreessa budjettiesityksessä ei ole parlamentaarisen liikenneverkkotyöryhmän esittämää 300 miljoonan lisämäärärahaa tieverkon ja muun väylästön kunnossapitoon. Väylien korjausvelkaa on n. 2,5 miljardia euroa, mikä nykyisellä rahoitustasolla pahenee n. 100 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä tasosta ollaan siis vielä leikkaamassa 400 miljoonaa!

Osallistuin itse parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmään ja käytimme aikaa sekä vaivaa sorvataksemme kaikkien puolueiden yhteisesti hyväksymän esityksen, mutta ilmeisesti turhaan. Mitä järkeä on istua kokouksissa, kun lopulta ministerit pyyhkivät esityksellä takalistoaan? Mikäli näin on, niin tulen jättämään tänä vuonna alkaneen parlamentaarisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelua ohjaavan työryhmän kokoukset väliin turhina.

Korjausvelan suhteen olemme taas lähtöpisteessä ja mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, niin seuraavaksi liikenneministeri Anne Berner ehdottaa tienkäyttömaksuja ja väyläverkon yhtiöittämistä. Samaan aikaan budjetissa valmistaudutaan vastaanottamaan 100 000 turvapaikanhakijaa. Nämäkö ovat todella niitä ratkaisuja, joita kansalaiset edellisissä eduskuntavaaleissa äänestivät?

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 9.8.2018