Iltalehti uutisoi tänään tamperelaisen Janin tapauksesta, joka sai aivovamman päähän osuneesta kiekosta toimiessaan mittamiehenä kiekonheittokisassa. Kallonmurtuma, kolme kallon sisäistä veronvuotoa sekä useita aivoruhjeita johtivat kognitiivisten kykyjen laskuun ja jopa juoksutaidon menettämiseen. Vakuutusyhtiön kanssa Jani on tapellut puolittaisesta sairauseläkkeestä vuodesta 2018 saakka. Vakuutusyhtiön mukaan Janin työkyky ei ole alentunut riittävästi neurologien ja neuropsykologien lausunnoista huolimatta.

Janin kertomus on hyvin tuttu. Siitä lähtien kun otin ensimmäisen kerran kantaa vakuutuslääkäreiden epäoikeudenmukaisen menettelyyn elokuussa 2016 olen saanut satoja ja taas satoja yhteydenottoja niin sähköpostitse, puhelimitse kuin kirjeitsekin. Kaikissa toistuu se sama tarina, että vakuutusyhtiöiden ja niiden käyttämien asiantuntijalääkäreiden on mahdollista kiistää potilaiden vammat hoitavien lääkäreiden lausunnoista huolimatta. Kyse on maksettavista korvauksista eli rahasta.

Eduskunnassa tekemäni laki- ja toimenpidealoitteet yhdessä yli 50 000 allekirjoittajaa keränneen kansalaisaloitteen kanssa ovat johtaneet siihen, että asiaa käsittelevä lakimuutos on ollut lausuntokierroksella vielä viime kuussa. Sen merkittävin muutos on, että jatkossa lääkäriasiantuntijan on vahvistettava kannanottonsa sanoin ”kunnian ja omantunnon kautta”.

Vaikka lakimuutoksessa on hyviä elementtejä, pelkään kuitenkin, että se ei tule muuttamaan vallitsevaa asiantilaa tarpeeksi. Potilaan näyttötaakka omasta vammautumisesta ei tule poistumaan ja hoitavien lääkärien lausunnot eivät lakimuutoksen myötä saa yhtään enempää painoarvoa. Aika näyttää, onko lakimuutoksella jatkossa vaikutuksia korvauspäätöksiin. Se kuitenkin edellyttäisi sitä, että vakuutuslääkäreillä olisi kunnia ja omatunto minkä kautta vannoa. Toivon todella, että sitä oikeasti löytyisi.

Jari Ronkainen

Helsingissä 24.8.2020