TIEDOTE 11.8.2022

Julkaisuvapaa heti

Kansanedustaja Jari Ronkainen (ps) väitetystä sähkön hintavaikuttamisesta: ”Jos väite pitää paikkansa, päitä vaaditaan vadille Fortumin hallinnossa”

Iltalehden tämän aamuisessa uutisessa esitettiin hurja väite siitä, että valtionyhtiö Fortum hyötyy sähkön korkeista hinnoista seisottamalla Meri-Porin voimalaitostaan. Meri-Porin voimalaitoksen 565 megawatin tuotantopanoksen tuleminen markkinoille alentaisi merkittävästi sähkön hintaa. Perussuomalainen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen ottaa syytöksen vakavasti.

– Tässä tilanteessa valtion tulisi tehdä kaikkensa pitääkseen sähkön hintoja kohtuullisina, mukaan lukien omistajaohjaus omissa valtionyhtiöissä. Jos väite hintoihin vaikuttamisesta Meri-Porin voimalaitosta seisottamalla pitää paikkansa, päitä vaaditaan vadille Fortumin hallinnossa, Ronkainen jyrähtää.

Fortum kertoo vastauksessaan Iltalehdelle, että päätöstä Meri-Porin ottamisesta kaupalliseen käyttöön ei ole tehty, ja että laitoksella ei ole riittävästi henkilöstöä eikä hiiltä pitkäaikaiseen kaupalliseen käyttöön. Sähkön hintaan vaikuttaminen tukkumarkkinoilla on EU:n e Remit-asetuksen mukaan kielletty ja markkinavalvonnasta Suomessa vastaa työ- ja elinkeinoministeriön alainen Energiavirasto.

– Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittamassa energiansäästökampanjan, jossa tiedotetaan kansalaisille vinkkejä sähkön säästämiseksi. Valtion tulisi kuitenkin ensisijaisesti varmistaa, että koko tuotantokapasiteetti on käytössä ja Suomi olisi mahdollisimman energiaomavarainen. Tilanne vaikuttaa nurinkuriselta ja Energiaviraston on syytä tutkia asia perin pohjin, Ronkainen kuvailee.

Lisätietoja:

Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi