Eduskunnan puhemiehelle

Kokkolan ruotsinkielisen lukion oppilaille on näytetty koulun toimesta Call Me by Your Name -niminen elokuva, joka sisältää runsaasti homoerotiikkaa ja useita seksikohtauksia. Elokuva on esitetty osana Opetushallituksen rahoittamaa Matkalle vuoteen 2030 –kehittämishankketta, jonka aihepiirinä on tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Osa oppilaista koki, että elokuva sisälsi liian runsaasti seksuaalisuutta.

Kokkolan tapauksessa elokuvanäytökseen osallistumiseen voidaan katsoa liittyneen painostusta, sillä korvaavia tehtäviä annettiin niille, jotka eivät tahtoneet osallistua. Näytökseen ilmoittautuneille mutta sen väliin jättävien olisi pitänyt maksaa 10 euroa käyttämättömästä elokuvalipusta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä opetuksellisia tai koulutuksellisia tavoitteita eroottisten elokuvien näyttäminen oppilaille ajaa ja voidaanko sellaista pitää osana Opetushallituksen hyväksymää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä?

Helsingissä 25.01.2019

Jari Ronkainen [ps]