Hallitus tiedotti eilen, että vuoden kolmannessa lisätalousarviossa esitetään maahanmuuton menoihin nettomääräisesti 38 miljoonan euron lisäystä. Tätä taustaa vasten julkisuuteen vuotaneen Maahanmuuttoviraston eli Migrin turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnassa 14.12.2015 käyttämä sopimuspohja on käsittämätöntä luettavaa. Käytännössä se on tarkoittanut sitä, että valtion piikki on ollut auki ja sen päälle ainakin Suomen Punaiselle Ristille on maksettu 8 % hallintokulukorvausta.

Aiemmin yltiöpäisiä kustannuksia on perusteltu turvapaikanhakijoiden vyörystä aiheutuneella kiireellä. Selitys kuitenkin ontuu, sillä Migri oli käynyt vajaa viikkoa aikaisemmin 8.12.2015 tulostavoiteneuvottelun sisäministeriön kanssa vuotta 2016 ajatellen, jossa sovittiin, että perustettavien vastaanottokeskusten kustannukset eivät saa ylittää keskimääräistä vastaanoton 37 €/vrk/hlö kustannusta. Toteutunut kustannus SPR:n vastaanottokeskuksissa on ollut jopa 199 €/vrk/hlö eli yli viisinkertainen määrä tavoitekustannukseen nähden! Onko tulostavoiteasiakirjalla ollut edes wc-paperin virkaa?

Turvapaikanhakijoiden määrän vähentyessä on vastaanottokeskusten alasajo jo alkanut. Karsinta tulisi tapahtua kustannusten perusteella kalleimmasta yksiköstä alkaen. Nämä avoimen piikin sopimukset tulisi kaikki irtisanoa 6 kk irtisanomisajan puitteissa ja tarvittava määrä sopimuksia neuvoteltava uudelleen määräaikaisina sekä siten, että niissä määritellään selkeät rajat toiminnasta maksettaville korvauksille. Vastuuvirkamiehien on tulevaisuudessa todellakin huolehdittava siitä, että kustannukset pysyvät raamin sisällä. Sanomattakin on selvää, että SPR:n maine hyväntekeväisyysjärjestönä on romuttunut täysin. Solmitut sopimukset ovat räikeästi tavoitelleet voittoa ja kanavoineet valtion rahaa SPR:n kanssa yhteistyössä oleville yrityksille. Lisäksi SPR houkuttelee hätään vedoten vapaaehtoistyöntekijöitä riveihinsä ja samalla maksaa johtajilleen jättimäistä palkkaa.

Mielenkiintoa herättää myös se, ketkä ovat SPR:n käyttämien kiinteistöjen omistajat. Sturenkadulla sijaitsevan SPR:n kalleimman 199 €/vrk/hlö vastaanottokeskuksen kiinteistön omistaa Kiinteistö Oy Sturenkatu 27. Sen hallituksen puheenjohtajana on SDP:n jäsen Kirsti Salminen. Muita hallituksen jäseniä ovat Jorma Bergholm, joka toimi pitkään Helsingin Työväenyhdistys ry:n toimitusjohtajana, SAK:n talousjohtaja Arto Kuusiola sekä demarien nuorisojärjestön, Nuorten kotkien keskusliiton talouspäällikkö Teppo Suontakanen. On selvää, että turvapaikkabusiness on intressi demareille toteuttaa avointen rajojen politiikkaa. Demarien toiminta on härskiä suhmurointia, jollaista viimeksi todistettiin esimerkiksi VVO:n ja asumistukien tapauksessa. Toki täytyy muistaa, että demarit ovat kautta historian kunnostautuneet omien etujensa tavoittelijoina.

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 26.10.2016