Ministeri Kai Mykkäsen johtamassa sisäministeriössä valmistellaan lakimuutosta toistuvien turvapaikkahakemusten kitkemiseksi. Maahanmuuttovirasto on tiedottanut, että tällä hetkellä noin puolet turvapaikkahakemuksista on uusintahakemuksia, joten tarve lakimuutoksille on selvä.

Uutena asiana ministeri kuitenkin väläyttää Australian ja Kanadankin käyttämää ulkomaalaisten pisteytysjärjestelmää, jotta Suomeen saataisiin enemmän osaavaa työperäistä maahanmuuttoa. Ehdotus on yllättävä ottaen huomioon, että meillä on vähintään 200 000 työtöntä aktiivimallin piirissä odottamassa työllistymistä. Lisäksi EU-alueen sisäistä työvoiman liikkumista ei estä mikään.

Meillä on olemassa jo tarveharkinta, jonka puitteissa ulkomaalaisia voidaan ottaa sellaisiin töihin, joihin suomalaista työvoimaa ei löydy. Työperäistä tai muunlaistakaan maahanmuuttoa ei tarvita yhtään enempää ennen kuin maassa jo nyt olevat on työllistetty tai palautettu kotimaihinsa. Lisäksi entisissäkin maahanmuuton väylissä olisi karsimisen varaa. Varautuminen jopa 100 000 turvapaikanhakijan vastaanottamiseen viestittää kuitenkin jotain aivan muuta.

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 14.8.2018