Olen hämmennyksellä ja epäuskolla seurannut perussuomalaisen kansanedustajan Juha Mäenpään eduskunnassa pitämästä puheesta noussutta kohua. Poliittiselta taustaltaan vihreä rikoskomisario Pekka Hätönen pitää Mäenpään ilmaisua vieraslajien torjunnasta ”perinteisenä vihapuheena” ja on aloittanut esitutkinnan epäilynä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Kuntapoliitikko Husu Hussein saa haukkua perussuomalaisia ja puolta miljoonaa äänestäjää rasisteiksi. Kansanedustaja Mikko Kärnä saa verrata perussuomalaista kansanedustajaa ja europarlamentaarikkoa Laura Huhtasaarta ”juutalaisia hutkivaan Dachaun keskitysleirin vartijaan”. Alan huomata toistuvan kaavan: perussuomalaisista saa sanoa mitä vaan, mutta kaikki perussuomalaisten sanomiset viedään oikeuteen.

Miten ihmeessä tämä on kääntynyt niin, että poliisi, jota perinteisesti on pidetty Suomessa tasapuolisena, on alkanut tekemään tutkintaa poliittisessa ohjauksessa. Komisario Hätönen on itse jääviyssyistä eronnut vihreistä, mutta Espoon kaupungin mukaan nauttii edelleen puolueen mandaatilla hänelle suoduista luottamustehtävistä. Ja mihin aate sieltä taustalta katoaisi, vaikka puolueen jäsen ei enää olisikaan?

Vihapuhepoliisilla näyttäisi riittävän voimavaroja Mäenpään sanomisten tutkimiseksi, vaikka lopputulos jo tiedetään. Syytteen saamiseksi tarvitaan lisäksi eduskunnan 5/6-enemmistö. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä 39 jäsenellään pystyy sen jo torppaamaan, vaikka eduskunnan perustuslakiasiantuntijanakin käytetyn kommunistiprofessori Martin Scheinin mukaan ”persujen uskottavuus on nolla”, jos näin tehdään.

Luulisi poliisilla olevan enemmän työnsarkaa kansalaisia oikeasti koskettavissa asioissa, kuten jatkuvasti paljastuvissa lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa. Verkkaisuutta on havaittavissa ainakin lapsia seksuaalisesti hyväksikäyttäneiden Laajasalon ”Enon” sekä turkkilaistaustainen ”espoolaismiehen” tapauksissa. Heidät vangittiin jo maaliskuussa, mutta tiedottaminen on tapahtunut nyt vasta kesällä eduskuntavaalien mentyä. Lisäksi Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että poliisilla on tutkimatta 2 000 vihjeviestiä liittyen lasten seksuaalirikoksiin

Poliisi taistelee liian pienien resurssien kanssa ja asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen. Poliisi keskeytti viime vuonna ällistyttävät 140 000 tutkintaa. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että vihapuhe on kiilannut tutkittavien asioiden kärkeen. Olisiko prioriteettilistaa aika hieman päivittää? Mielestäni henkeen ja terveyteen rikokset, erityisesti lapsiin kohdistuneet, ovat ensisijaisia!

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 15.8.2019