Iltalehti uutisoi tänään aamulla Poliisihallituksen pilotoimasta sisäisestä ”eettisestä kanavasta”, jonka kautta poliisit ovat voineet käräyttää työtovereitaan nimettömästi. Tämä kaikessa hiljaisuudessa käyttöönotettu ilmiantokanava on herättänyt voimakasta kritiikkiä kentällä. Valmistelu on tapahtunut ilman tiedottamista ja jopa poliisien oikeusturva on jäänyt varmistamatta!

Ilmiantokanavan käyttöönotto on vihoviimeinen idea! Työkaverien kyttääminen ja varpaillaan oleminen tulee olemaan työhyvinvoinnille ja -viihtyvyydelle täyttä myrkkyä! Mihin tarpeeseen tällä lähinnä Stasilta lainatulla idealla vastataan? Lieneekö samanlaista järjestelmää missään muussa työyhteisössä? Jos huoli on case Aarnion -kaltaisesta epäilystä poliisiin pesiytyneestä rikollisuudesta, niin uskon, että ilmoituskanavia esimiehille ja muille sisäisestä valvonnasta vastaaville löytyy ilman tätäkin uudistusta.

Onko Poliisihallituksessa todella niin paljon joutoaikaa, että on mahdollista käydä läpi nimettömiä palautteita tämän uuden järjestelmän kautta? Tähänkin varattu työaika olisi paremmassa käytössä poliisin kenttätehtävissä. Pahimmillaan uudistus johtaa kiusaamisvälineen luomiseen, jossa ilmoituksia tehdään, kun henkilökemiat eivät toimi tai poliittiset ideologiat ovat ristiriidassa.

Poliisiasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana olen jo ilmoittanut sihteerille, että seuraavassa kokouksessa helmikuussa asia tullaan ottamaan keskusteluun. Neuvottelukunnan on saatava kattava selvitys siitä, mitä tämä tarkoittaa.

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 12.1.2018