Kevät on ollut haasteellista aikaa, ei pelkästään poliitikoille vaan koko kansalle. Poliitikkona olen kuitenkin nähnyt, että koronan syyksi on ollut helppo lukea asioita. Eduskunnassa voidaan katsoa olleen herrasmiessopimus siitä, että sinne ei kriisin aikana tuotaisi poliittisesti kiistanalaisia esityksiä. Tämä ei kuitenkaan toteutunut toivotulla tavalla.

Oppositio on osoittanut poikkeuksellista kykyä rakentavaan yhteistyöhön. Perussuomalaiset mm. veti pois välikysymyksensä turvatakseen hallituksen työrauhan. Kysymys koski sisäministeri Maria Ohisalon jopa EU-linjauksista poikkeavaa kantaa Kreikalle annettavasta avusta, jota se tarvitsi Turkin avattua rajansa turvapaikanhakijoiden massoille. EU, Suomen muut hallituspuolueet sekä oppositio olisivat tukeneet Kreikkaa masinoidun siirtolaisuuden torjunnassa, kun taas vihreiden Ohisalo tulkitsi avun tarkoittavan siirtolaisten saattamista EU-alueelle turvapaikkaprosessin piiriin.

Hallitus ei sille tarjotusta työrauhasta huolimatta kunnioittanut herrasmiessopimusta. Koronaa ja kiireellisiä asioita käsittelevien esitysten lomassa eduskuntaan on työnnetty myös täysin ideologisia sisältöjä. Esimerkkinä ulkomaalaislakiin tehdyt muutokset, joista ensimmäinen esiteltiin kausityöläisiä koskevaksi. Esityksen perusteluissa mainittiin kuitenkin haasteeksi saada työvoimaa maatalouden lisäksi myös telakkateollisuuteen sekä rakennus- ja kuljetusaloille. Kaikilla näillä aloilla on ollut jo ennen kriisiäkin pulaa kotimaisesta työvoimasta, joten mistään koronalaista ei ollut kyse.

Seuraavassa ulkomaalaislain muutoksessa mentiin vielä pidemmällä. Siinä turvapaikanhakijoiden työnteon karenssiaika poistettiin, mutta uskomattomimpana seikkana kielteisen päätöksen ja jopa täytäntöönpanokelpoisen maastapoistamispäätöksen saaneille annettiin työoikeus! Perusteettomasti turvapaikkaa maasta hakenut ja jopa maasta poistettava palkitaan siis jatkossa oleskeluluvalla työstä vaikkapa sukulaisen pizzeriassa.

Kotouttamislain muutoksella taattiin alaikäisinä tulleille turvapaikanhakijoille lastensuojelutasoinen jälkipalvelu 25 ikävuoteen saakka. Palveluihin kuuluva tuki kattaa mm. asunnon, toimeentulon sekä harraste- ja virkistysmahdollisuudet. Samalla kunta säästää osan turvapaikanhakijan tuloista ja maksaa sen viimeistään 25 vuoden iässä itsenäistymisvarana. Tätä lakimuutosta ei edes yritetty peittää koronakaapuun ja turhaa se olisikin ollut, asialla kun ei ole mitään tekemistä talouden, työpaikkojen tai niin… no koronan kanssa.

Maailman ollessa koronan vuoksi ennennäkemättömässä sulkeutuneisuuden tilassa, Syyrialaiselta al-Holin leiriltä yli 4 000 kilometrin päästä pölähti Suomeen kolme Isis-terroristin vaimoa lapsineen. Ulkoministeriön mukaan naiset olivat paenneet vartioidulta leiriltä ja kulkeneet sotatoimialueen läpi Turkkiin. Matka ilman ulkopuolista apua on uskottavuudeltaan tuhannen ja yhden yön tarinoiden tasoa.

Suomi on vastaanottamassa ensimmäiset 25 pakolaista Kreikasta osana hallituksen lupausta ottaa 175 turvapaikanhakijaa etelä-Euroopasta. Etusijalle asetettiin ilman huoltajaa olevat alaikäiset ja yksinhuoltajat lapsineen, erityisesti Suomeen toivottiin tyttöjä. Saksan kokemuksesta, jossa Kreikasta tulleiden 47 alaikäisen turvapaikanhakijan joukossa oli ainoastaan neljä tyttöä, voidaan päätellä, että samaa ollaan saamassa tännekin.

Poliittisen ja muunkin maailman myllerryksestä huolimatta näyttää siltä, että tauti on vihdoin rauhoittumassa Suomessa. Kesä toivottavasti merkitsee paluuta normaalimpaan järjestykseen. Eduskunnan jäädessä istuntotauolle odotan itse erityisesti toritapahtumia ja ihmisten tapaamista. Jatketaan niitä hyviä käytäntöjä, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi virusta vastaan. Lopuksi toivotan kaikille oikein hyvää ja aurinkoista kesää!

Jari Ronkainen

(Kirjoitus on alunperin julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 4.7.2020)