Eduskunnan vuoden viimeinen työviikko on ollut kiireinen. Seuraava vuotta koskevassa talousarviokäsittelyssä puheita on pidetty ja äänestämäänkin päästiin n. 900 kertaa. Hallitus piti pintansa ja enemmistönsä turvin äänesti opposition ehdotukset nurin. Menettely noudatti tuttua käsikirjoitusta mikä sinällään on kovin valitettavaa. Meillä ja muillakin oli hyviä esityksiä, joita monet todellisuudessa kannattavat. Nyt ne kuitenkin jäivät puoluepolitikoinnin jalkoihin.

Erityisesti sydäntäni lähellä oli Toimi Kankaanniemen tekemä Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetistakin löytyvä esitys siitä, että hallitus varmistaisi vakuutusyhtiöitä ja -lääkäreitä koskevan totuusvelvoitteen ja käännetyn todistustaakan säätämisen tekemäni lakialoitteen (Lex Ronkainen) mukaisesti. Tämäkin esitys keräsi koko perussuomalaisten eduskuntaryhmän ja muiden puolueiden hajaäänillä vain 29 äänen kannatuksen. Oli odotettua, että ryhmäkuri jyllää hallituspuolueissa, mutta tuen puute oppositiosta hämmästyttää. Ihmisten oikeusturva vakuutusyhtiöiden edessä jäi toistaiseksi toteutumatta.

Työ kuitenkin jatkuu tämän ja monen muun asian parissa vielä ensi vuoden puolella aina huhtikuuhun saakka. Siitä eteenpäin päätätte kaikki te, jotka olette äänioikeutettuja eduskuntavaaleissa!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

 

Jari Ronkainen
Helsingissä 21.12.2018