Viikko sitten Raaseporissa tapahtui järkyttävä onnettomuus. Neljän ihmisen elämän vaatineessa traagisessa turmassa henkilöjuna ja puolustusvoimien ajoneuvo törmäsivät toisiinsa suojaamattomassa tasoristeyksessä. Kolme varusmiestä kuoli ja neljä loukkaantui vakavasti. Lisäksi yksi junamatkustaja menehtyi sairauskohtaukseen. Voi vain kuvitella miten raskasta ja synkkää aikaa tämä on ollut uhrien omaisille.

Päättäjänä ja lainsäätäjänä koin tapahtuneen voimakkaasti. Työssäni eduskunnassa liikenneasiat ovat vahvasti läsnä liikenne- ja viestintävaliokunnan kautta ja varusmiesten asiat puolustusvaliokunnassa. Vartioimattomat tasoristeykset ovat herättäneet huolta jo hyvän aikaa ja nyt tuo huoli toteutui pahimmalla tavalla. Suomessa on lähes 2800 tasoristeystä, joista yli 2100:ssa ei ole mitään turvalaitteita. On tärkeää, että kaikki voitava tehdään, jotta vastaavat turmat estetään jatkossa. Liikenneministeri Anne Berner on luvannut, että tasoristeysten poistamista tullaan kiirehtimään onnettomuuden johdosta.

VR:n turvajärjestelmät ovat vanhanaikaisia. Raideliikenne on puhuttanut ja ollut uudistusten keskiössä viime aikoina eduskunnassa. Turvallisuus on seikka, joka on varmistettava viimeisen päälle ennen kuin voimme edes kuvitella, että raideverkkoamme tulee käyttämään ja hyödyntämään uusia osapuolia. Nykyteknologiaa on hyödynnettävä siellä, missä se on mahdollista. Puhetta on ollut esimerkiksi aurinkovoimalla toimivien turvalaitteiden testaamisesta tasoristeyksissä. Näiden puheiden on muututtava teoiksi ja riittävät resurssit niiden toteuttamiseen on varmistetta.

Toinen nyt surullisella tavalla esiin tullut seikka on, että varusmiespalvelustaan suorittava henkilö tai hänen omaisensa eivät ole oikeutettuja erityiskorvauksiin kohdatessaan pysyvän haitan tai kuolemantapauksen. Perussuomalainen kansanedustaja Arja Juvonen jätti jo kesäkuussa lakialoitteen, joka pyrkii puuttumaan lakisääteistä asepalvelusta suorittavien varusmiesten ja esimerkiksi vapaaehtoisesti kansainvälisessä kriisinhallinnassa toimivien rauhanturvaajien eriarvoiseen asemaan. Lakialoitteen allekirjoitti reilusti yli puolet eli 118 kansanedustajaa. Hallituksen tulisi viimeistään nyt ottaa tämä lakialoite valmisteluun ja kiireellä. Vanhan sanonnan mukaan ”kyllä kruunu pojistaan huolen pitää”. Vaikka kaukana ovat ajat siitä, kun Suomi oli osa kuningaskuntaa, ei sanonnan sisällöstä saa antaa periksi tuumaakaan.

Jari Ronkainen
kansanedustaja

(kolumni ilmestynyt alun perin Etelä-Suomen Sanomissa 4.11.2017