TIEDOTE 27.2.2020

Julkaisuvapaa

Edustaja Ronkainen (ps) esittää hälytysajoneuvoille etujärjestelmää liikennevaloissa: ”Parantaa liikenneturvallisuutta”

Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen teki tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen hälytysajoneuvojen liikennevaloetuusjärjestelmästä. Liikennevaloetuusjärjestelmä tarjoaa hälytysajoneuvoille aina vihreän valon niiden saapuessa valo-ohjattuun liittymään.

–  Liikennevalot tunnistaa tulevan hälytysajoneuvon ja tyhjentää risteykset tarjoten hälytysajoneuvoille esteettömän kulun, Ronkainen kertoo.

Oulun seudulla on kehitetty satelliittipaikannukseen perustuvaa järjestelmää, joka on vähentänyt hälytysajoneuvojen onnettomuuksia ja muulle liikenteelle aiheuttamaa haittaa.

– Oulun malli tulisi ottaa käyttöön koko maassa, kun meillä kerran on tekniset mahdollisuudet sen toteuttamiseen. Liikenneturvallisuus on ensisijalla, Ronkainen perustelee.

Tällä hetkellä hälytysajoneuvojen liikennevaloetujärjestelmien kehittäminen, ajoneuvojen varustelu sekä rahoitus ovat yksittäisten toimijoiden kontolla, kuten esimerkiksi kunnilla sekä yksittäisillä poliisi- ja pelastuslaitoksilla.

– Asia vaatisi keskitetyn valtakunnallisen rahoituksen. Nyt paketti on hajallaan yksittäisten toimijoiden varassa, Ronkainen sanoo.

Lisätietoja:

Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi