Edustaja Ronkainen (ps) huolissaan sisäilmasairastuneiden akuuttiavusta sekä sairaita kurittavasta aktiivimallista

Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen asianomaisen ministerin vastattavaksi koskien sisäilmasairastuneiden akuuttiapua. Ronkainen on saanut runsaasti viestejä sairastuneilta, jotka ovat kokeneet jääneensä sairautensa akuuttivaiheessa ilman lakisääteistä turvaa.

”Olen lukenut järkyttäviä kertomuksia, jossa sairastuneet ovat joutuneet muuttamaan omasta kodistaan ja asumaan teltassa tai autossa. Yhteiskunnalla pitää olla edellytykset tukea näitä ihmisiä”, Ronkainen toteaa.

Ronkainen ihmettelee kysymyksessään, miten SPR:llä voi olla telttamajoitusmahdollisuus jopa 10 000 ihmiselle, mutta sisäilmasairastuneiden auttamiseksi hätämajoitusta ei ole.

”Miten on mahdollista, että kun 2015 Suomeen tuli turvapaikanhakijoiden tulva, niin jokainen saatiin majoitettua, jos ei muuten niin lämmitettyihin telttoihin. Mutta jos tänään sairastut kotonasi homeeseen, niin lykkyä tykö”, Ronkainen puuskahtaa.

Taloussanomat uutisoi eilen, kuinka lääkäriin työkyvyttömäksi todennut henkilö voi joutua työttömien aktiivimallin piiriin ja tukien leikkauksen kohteeksi, jos eläkeyhtiö on hylännyt hänen hakemuksensa. Ronkainen on aiemmin tehnyt lakialoitteen ja kirjallisia kysymyksiä koskien vakuutusyhtiöiden toimintaa.

”Nämä ihmiset ovat väliinputoajia, joita tulisi auttaa rankaisemisen sijasta. Oikea-aikainen kuntoutus jäljellä olevan työkyvyn säilyttämiseksi tai työkyvyttömyyseläkkeen myöntäminen säästäisi yhteiskunnalle pitkän pennin. Harkitsen lisätoimia sen suhteen, mitä aktiivimalli tarkoittaa vakuutusprosessin kiemuroissa oleville”, ilmoittaa Ronkainen.

 

 

Lisätietoja:

Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi