TIEDOTE 14.10.2019

Julkaisuvapaa

 

Edustaja Ronkainen (ps) paraguaylaisten sieppaajien turvapaikasta: ”Suomessa on kohta väkeä kuin Alcatrazissa!”

Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen arvostelee Suomen valtion päätöstä myöntää matkustusasiakirjat ja turvapaikka kolmelle paraguaylaiselle sieppauksesta epäillylle henkilölle. Ronkainen jätti tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy syitä turvapaikan myöntämiselle.

– On aivan päivänselvää, että turvapaikkajärjestelmää ei ole luotu sen takia, että rikolliset voisivat hakea kansainvälistä suojelua oman maansa tuomioistuimilta, Ronkainen perustelee.

Kyse on tapauksesta, jossa Juan Arrom, Anuncio Martí ja Víctor Colmán olivat joutumassa oikeuden eteen miljonäärin vaimon sieppauksesta Paraguayssa vuonna 2001. Miehet oleskelivat 17 vuotta Brasiliassa sillä verukkeella, että Paraguayn viranomaiset olisivat kiduttaneet heitä. Amerikkojen ihmisoikeusistuin päätti huhtikuussa, että todisteita kidutuksesta ei ollut ja miesten turvapaikka-asema peruttiin. Miehet pakenivat Suomeen tiistaina Uruguaysta Madridin kautta Suomen myöntämillä matkustusasiakirjoilla.

Paraguayn presidentti Mario Abdo Beníte ja ulkoministeri Antonio Rivas Palacios ovat arvostelleet Suomen toimintaa turvapaikan myöntämisessä

– Tapaus näyttää ulkopuolelle todella pahalta ja poliittisesti kiusalliselta. Maatamme johtaa sosialistihallitus ja sieppaajat kuuluivat vasemmistolaiseen Patria Libreen, josta osa sittemmin radikalisoitui rikolliseksi sissiliikkeeksi. Paraguay on vakuuttunut, että päätös oli Suomelta poliittinen, selittää Ronkainen.

Ronkainen vertaa päätöstä paraguaylaisten suojelusta viime viikon uutiseen, jossa Maahanmuuttovirasto kertoi sotilaskarkuruuden olleen hyvin yleinen turvapaikanhakuperuste vuosina 2015-2016 saapuneille irakilaisille turvapaikanhakijoille.

– Tällä menolla Suomesta turvapaikan saanut väestö on kuin Alcatrazista paennut! Vaikuttaakin siltä, että mitä suuremman rikoksen olet tehnyt, sen varmemmin saat turvapaikan Suomessa, Ronkainen tuhahtaa.

 

Lisätietoja:

Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi