TIEDOTE 14.11.2019

Julkaisuvapaa

 

Edustaja Ronkainen (ps) vammaisten avustajakoirista: ”Apuvälineet tulisi myöntää samoilla perusteilla vammaan katsomatta”

Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen jätti tänään kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi koskien avustajakoiria. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi vuosi sitten ohjeistuksen lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovuttamisesta.

– Vammaisten avustajakoirien hakemisen ja myöntämisen järjestelmä on täysin erilainen kuin näkövammaisten opaskoirien. Minua ihmetyttää miksi, kun molemmissa tavoitteena on itsenäisen toimintakyvyn tukeminen, Ronkainen kummastelee.

Invalidiliitto teki ministeriön julkaisemasta ohjeistuksesta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle helmikuussa. Kantelussaan Invalidiliitto pyysi tarkastamaan ministeriön ohjeistuksen lainmukaisuuden myös avustajakoirien osalta.

– Invalidiliitto on mielestäni oikeilla jäljillä. Tasa-arvoisen kohtelun turvaamiseksi, jos lääketieteelliset perusteet vain täyttyy, niin kaikkien lääkinnällisten apuvälineiden myöntäminen tulisi asettaa samalle viivalle. Vammaan katsomatta, Ronkainen sanoo.

Ronkainen on tutustunut avustajakoirien toimintaan vakuutuslääkärijärjestelmää koskevan lakialoitteensa tiimoilta.

– Olen saanut nähdä, kuinka erityisesti aivovammatapauksissa avustajakoirista on ollut korvaamatonta apua. Toivoisin näkeväni avustajakoirien käyttöä edistettävän ja luovutusperusteiden tulevan samalle tasolle opaskoirien kanssa, Ronkainen kertoo

 

Lisätietoja:

Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi