TIEDOTE: edustaja Ronkainen teki kirjallisen kysymyksen turvapaikanhakijoiden opiskelusta

TIEDOTE 1.9.2017
Julkaisuvapaa

Kansanedustaja Jari Ronkainen teki kirjallisen kysymyksen turvapaikanhakijoiden opiskelusta
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on jättänyt asianomaisen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko hallitus selvittää turvapaikkaa hakevien opiskelijoiden henkilöllisyyden ja rajoittaa opiskeluoikeutta. Turvapaikanhakijoilla on lakien rajoittamatta oikeus opiskella Suomessa, vaikka turvapaikanhakuprosessi olisikin kesken.

”Suomen viime aikaisten tapahtumien myötä on tullut julki, että turvapaikanhakijat ovat saattaneet antaa vääriä tietoja, joita ei ole viranomaisten toimesta tarpeeksi huolellisesti tarkistettu. Näitä henkilöitä on integroitumisen varjolla opiskelemassa eri oppiasteissa. En halua lastemme joukkoon rikollisia tai terroristeja Euroopasta, Lähi-Idästä tai muualtakaan maailmasta. Odotan ministerin vastausta siitä, onko hyvä idea laittaa heitä kouluun ennen kuin tiedetään keitä he ovat”, Ronkainen sanoo.

Kysymystään Ronkainen perustelee turvallisuustekijöiden ohella myös opiskeluista syntyvillä kustannuksilla. Toisen asteen koulutus on Suomessa maksutonta opetuskielestä riippumatta.

”Meillä on lukukausimaksut korkeakouluopiskelijoille, mutta ammattikoulussa tai lukiossa opiskelu on edelleen maksutonta kolmansien maiden kansalaisille. Tässä on yksi epäterve vetovoimatekijä lisää”, Ronkainen kertoo.

Ronkaisen mielestä henkilöllisyyden lisäksi todellinen ikä tulisi määrittää kaikilta itseään alaikäiseksi väittäviltä turvapaikanhakijoilta, mikäli on pienintäkään epäilystä siitä, että he voisivat olla täysi-ikäisiä.

”Jos ikä ei täsmää, joutuu henkilön muukin tarina epäilyttävään valoon. Käsitykseni mukaan esimerkiksi hampaista tehtävät ikämääritykset eivät olisi edes suuri kustannustekijä”, Ronkainen toteaa.

Lisätietoja:
Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen(at)eduskunta.fi