TIEDOTE 3.4.2020

Julkaisuvapaa

Edustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen (ps) hallituksen koronavirustoimista: ”suojavarustetasosta ja testaamisesta pitää olla rehellinen”

Perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen ottavat kantaa viime päivät koronaviruskeskustelussa olleisiin suojavarusteiden ja testauskapasiteetin tilanteeseen. Eilisellä kyselytunnilla sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi Suomen olleen valmistautunut epidemiaan suojavarusteiden osalta ja hankintojen ulkomailta jatkuvan.

– Kentän näkemys eroaa ministerin näkemyksestä räikeästi. Ministerin mukaan varusteita on, mutta hoitohenkilöstö viestii päivittäin, ettei tämä pidä paikkaansa. Pitää kertoa rehellisesti, ettei suojavarusteita ole riittävästi, Ronkainen sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että testejä tehdään koko maassa 2500 päivässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista on kuitenkin nähtävissä, että testejä tehdään vain n. 1200-1600 päivässä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan testejä kannattaisi ottaa enemmän ja kriteereitä laajentaa.

– Ei ole hyväksyttävää, että ihmiset kertovat testiin pääsyn olevan edelleen vaikeaa. THL:n on höllättävä testaamisen kriteereitä, ainakin poistamalla vaatimus ulkomaankontaktista tai lähikontaktista varmistetun COVID-19-tapauksen kanssa. Tartunnat voivat olla jo kotoperäisiä ja tiedämme, että myös oireettomat henkilöt voivat tartuttaa, Rantanen kertoo.

Kummastusta on herättänyt viranomaisten ristiriitaiset ohjeet kasvosuojainten käytöstä. Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Päivi Sillanaukee kehotti Ylen aamussa mm. kotihoitoa suojaaman kasvonsa huivilla. Ministeriön tiedotteet ja jopa ministeri itse ovat kuitenkin aiemmin maininneet kasvosuojaimet kotihoitotyössä.

– On käsittämätöntä, että maassamme on jopa työvelvoite voimassa, mutta työntekijöiden suojaamisesta ei ole huolehdittu ajoissa. Kaikille koronavirusta vastaan taisteleville ammattiryhmille, niin kotihoidon työntekijöille kuin maakuntarajojen valvontaa suorittaville poliiseille, puhumattakaan etulinjan terveydenhuollon henkilöstöstä, tulee taata työturvallisuus ja suojavarusteiden riittävyys, Ronkainen ja Rantanen toteavat.

Lisätietoja:

Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi

Kansanedustaja Mari Rantanen, p: 09 432 3178, mari.rantanen@eduskunta.fi