TIEDOTE 30.4.2020

Julkaisuvapaa

Edustajat Rantanen ja Ronkainen (ps) hallituksen päätöksestä avata koulut: ”Valtio ei omista lapsia”

Runsas viikko sitten perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen vetosivat hallitukseen, ettei koulujen koronarajoituksia pureta ennen kesälomia. Eilisessä tiedotustilaisuudessa hallitus ilmoitti koulujen avaamisesta 14.5. alkaen. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan ”Kansainväliset ja kotimaiset kokemukset ovat osoittaneet, että lasten rooli koronavirustartuntojen levittäjinä ei ole samankaltainen kuin aikuisilla. Lapset eivät juurikaan ole tartunnan lähteitä.”

– Epidemia etenee yhä Suomessa ja koulujen avaaminen nyt on ennenaikaista. Jos lapset eivät tartuta tautia, niin mihin tilojen väljyys, fyysinen etäisyys, väli- ja ruokatuntien porrastaminen sekä kevätjuhlien peruuttaminen kouluissa perustuu? Tutkimustietoa lasten merkityksestä koronan leviämisessä on vähän ja Suomessa tilanne saattaa olla hyvä juuri siksi että koulut laitettiin kiinni, Rantanen kyseenalaistaa.

Pääministerin mukaan vaakakupissa painavat nyt tautitilanne ja lasten kokonaisetu hyvinvoinnin näkökulmasta. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n on aiemmin vastustanut koulujen avaamista.

– Koulu ei voi toimia sosiaalitoimistona. Jos lasten hyvinvointi on koulusta kiinni, niin miten lasten käy kesällä? OAJ:n mukaan normaalioloissakin lähiopetuksessa on lapsia, joita ei tavoiteta säännöllisesti. On lintsausta ja yhteydenottoihin kotiin ei reagoida. Tämä tilanne ei ole muuttunut poikkeusolojen myötä. Sosiaalitoimi ei ole kiinni ja heidän tulisi erityisesti nyt tehdä työtä, Ronkainen toteaa.

Hallitus kertoo nojanneensa päätöksissään terveysviranomaisiin. Perussuomalainen edustajakaksikko ihmettelee, miksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei avoimesti jaa keräämäänsä dataa tai käyttämiänsä mallinnuksia.

– Kun puhutaan näinkin merkittävästä kansanterveydellisestä asiasta, tulisi kaikkien tietojen olla läpinäkyviä päätösten arviointia varten. Tiedon tulisi olla avointa myös sen tieteellisen pohjan arviointia varten. THL ei ole julkistanut omia mallinnuksiaan siitä, mihin perustuu koulujen avaaminen. Miksi THL pimittää tietojaan ja mallinnuksiensa perusteita, Rantanen ja Ronkainen kysyvät.

Koulujen avaamisesta 14.5. lähtien koronaviruksen pelko ei ole enää hyväksyttävä syy poissaololle.

– On vanhempien tehtävä päättää lastensa kotikoulusta, mikäli tartunnan riski nähdään liian suureksi. Valtio ei omista lapsia, vaikka punavihertävä hallitus niin saattaisi kuvitellakin, kaksikko päättää.

Lisätietoja:

Kansanedustaja Mari Rantanen, p: 09 432 3178, mari.rantanen@eduskunta.fi

Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi