TIEDOTE 21.2.2019

Julkaisuvapaa heti

 

Edustajat Ronkainen ja Juvonen (ps) suomivat rajusti vakuutuslääkäreitä kansalaisaloitekeskustelussa

Eduskunnassa käytiin tänään keskustelua vakuutuslääkäreitä koskevassa kansalaisaloitteessa. Vakuutuslääkärijärjestelmään muutosta toimenpide- ja lakialoitteilla jo ennen kansalaisaloitetta esittänyt perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen ei säästellyt sanojaan istuntosalissa.

”Herää vahva ja perusteltu epäily sille, miksi joku vastustaisi vakuutuslääkärien vannomista ’kunnian ja omantunnon kautta’. Yksinkertaisin selitys on se, että monessa kohtaa vakuutuslääkärien toiminta sotisi noita sanoja vastaan.”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntavastaava, kansanedustaja Arja Juvonen, arvostelee vakuutuslääkärijärjestelmää monimutkaisesta ja verkkaisesta toiminnasta sekä sen aiheuttamasta kuormituksesta korvauksenhakijoille.

”Ihminen vakuutuskorvausprosessissa on usein paperiruljanssissa ja byrokratian portaikossa. Asioiden käsittelyajat ovat pitkät ja bumerangina takaisin tullut vakuutushakemus huolimatta hoitavan lääkärin lausunnosta tuntuu oikeusmurhalta. Päätöksenteon kasvottomuus loukkaa ja lisää epäluottamusta vakuutuslääkärijärjestelmää kohtaan.”

Ronkaiselta ymmärrystä ei myöskään saa vakuutuslääkärien toimintatapa, jossa työkyvyn arvio perustuu kirjallisiin lähteisiin ilman potilaan tapaamista tai tutkimusta.

”Se, että vakuutuslääkärillä ei ole mitään velvollisuutta nojata lääketieteellisiin löydöksiin on käsittämätöntä. Olen saanut lukuisia ja taas lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat kuvanneet sitä tuskaa kun esim. tapaturman ja vammautumisen välinen syy-yhteys on vakuutusyhtiössä kiistetty sen ilmeisyydestä huolimatta. Tämä on täysin kestämätön tilanne. Jos vakuutuslääkäri todella haluaa tehdä näin ratkaisevan johtopäätöksen, tulee hänen mielestäni ainakin tutkia potilas itse ja siten kumota hoitavan lääkärin diagnoosi.”

Kehuja Ronkainen ja Juvonen jakavat kansalaisaloitteen puuhamiehille Pertti Latvalalle ja Nico Ojalalle sekä yksimieliseen lausumaan päätyneelle sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

”Lausumassa näkyy myös perussuomalaisten kädenjälki. Haluaisinkin kiittää perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvosta aktiivisesta valiokuntatyöstä. Vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaaminen on yksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän kärkihankkeista ja viimeksi esitelty eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetissa vuodelle 2019.

”Kansalaisilla on oikeus saada selkeämpää lainsäädäntöä. On tärkeää, että kansalaisaloitteeseen laadittu mietintö ja sen lausuma vievät tämän sekä kansan että myös perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen vuonna 2017 laatiman lakialoitteen tahtotilaa eteenpäin.”

 

Lisätietoja:

Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi

Kansanedustaja Arja Juvonen, p: 09 432 3060, arja.juvonen@eduskunta.fi