TIEDOTE 21.6.2021

Julkaisuvapaa heti

Kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen (ps) sote-uudistuksesta: ”Pelastustoimelle jäämässä luu käteen”

Hallituksen sote-uudistuksessa pelastustoimen tehtävät on tarkoitus siirtää perustettavien 21 hyvinvointialueen vastuulle. Nykyisin kuntien lakisääteistä pelastustoimintaa hoitaa 22 alueellista pelastuslaitosta. Muutoksia siirtymisessä aiheutuu ainakin Oulu-Koillismaan pelastustoimen alueella sekä Keski-Uudenmaan pelastustoimen alueella. Perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen näkevät uudistuksessa ongelmia.

– Erityisesti Uudenmaan erillisratkaisu ja Keski-Uudenmaan jakaminen tuleville Keski-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueille tulee hajottamaan jo toimivan pelastustoimen järjestelmän ja hyvän kehityksen, joka näillä alueilla ja pääkaupunkiseudulla oli jo käynnissä. Pelastuslaitosten omissa lausunnoissakin suositellaan, että uudistamista jatkettaisiin nykyisellä vapaaehtoisuuteen perustuvalla järjestämismallilla, Jari Ronkainen toteaa.

Huolta kansanedustajakaksikossa aiheuttaa organisaatiomuutoksen lisäksi pelastustoimen alimitoitettu resurssointi. Sisäministeriön arvion mukaan kunnilta siirtyvä rahoituspohja ei kata lakisääteisen palvelutason edellyttämää rahoitusta. Erityisesti henkilöstöpuolelle odotetaan kasvavia kustannuksia ja pulaa työntekijöistä.

– Uudistuksesta johtuva palkkaharmonisointi ja alimitoitetut aloituspaikat koulutuksessa, puhumattakaan siitä, että Helsingin pelastuskoulu on suunniteltu suljettavaksi vuonna 2023, johtavat kiristyvään kilpailuun ammattilaisista. Jo nyt ollaan tilanteessa, jossa kaikkia virkoja ei olla saatu täytettyä. Mitään näistä seikoista ei ole huomioitu hallituksen esityksessä, Mari Rantanen huomauttaa.

Perussuomalainen kaksikko harmittelee sitä, että poliittinen rakennemuutos ajaa tarkoituksenmukaisuuden ohi. Heidän mukaansa myös tarvittavat kirjaukset palveluiden järjestämiseksi jäivät puuttumaan.

– Muutos itsessään aiheuttaa hallinnollisia ja muutoskustannuksia, mikä on aina pois suorittavasta työstä. Lisäksi ensihoitoa ei saatu viranomaistoiminnaksi eikä riittävää palvelutuotantoa saatu kirjattua lakiin. Pelastustoimelle näyttäisi jäävän luu käteen tässä uudistuksessa, Ronkainen ja Rantanen luonnehtivat.

Lisätietoja:

Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi

Kansanedustaja Mari Rantanen, p: 09 432 3178, mari.rantanen@eduskunta.fi