TIEDOTE 06.04.2022

Julkaisuvapaa heti

Kehysriihen panostukset ulkoiseen turvallisuuteen keräävät kehuja perussuomalaisilta – sisäinen turvallisuus kuitenkin unohdettu

Perussuomalaiset kansanedustajat, poliisitaustainen Mari Rantanen ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen ovat tyytyväisiä hallituksen kehysriihessään linjaamiin ulkoisen turvallisuuden panostuksiin. Puolustus- ja sisäministeriön hallinnonalojen säästöt peruttiin ja Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen toimintaan ja hankintoihin ohjattiin merkittävä summa rahaa.

– Puolustuksen ja rajavalvonnan määrärahat ovat olleet riittämättömät ja niiden toiminta on Ukrainan sodan myötä entistä ajankohtaisempia. Hallitus on aivan oikein tunnistanut lisärahoituksen tarpeen näillä sektoreilla, kansanedustajakaksikko kiittelee.

Muilta osin kehysriihen toimenpiteet eivät kerää kaksikolta kiitosta. Heidän mukaansa kokonaisturvallisuuden kannalta keskeinen sisäinen turvallisuus on unohdettu tyystin.

– Kokonaisturvallisuuden ketju on juuri niin vahva, kuin sen heikoin lenkki. Onko kriisinkestävyys riittävä myös poliisin, tullin, hätäkeskuksen ja pelastuslaitoksen osalta? Nämä viranomaiset kamppailevat resurssipulan kanssa jo valmiiksi ja esimerkiksi väestönsuojatilojen tilanne niin heikko, että se olisi vaatinut välitöntä panostusta kehysriihessä, Mari Rantanen perustelee.

Suomessa pelastuslaitos vastaa ihmisten pelastamisesta ja siirtämisestä turvalliselle alueelle sekä väestönsuojatilojen valvonnasta. Sosiaali- ja terveysviranomaisten vastuulle kuuluu mahdollisten evakuointikeskusten perustaminen. Laajimmillaan väestönsuojelu kuuluu jokaiselle viranomaiselle

– Valmius ja varautuminen on muutakin kuin sotilaallista kyvykkyyttä ja se puoli on nyt laiminlyöty. Pelastuslaitos sekä sosiaali- ja terveydenhuolto ovat täysin ylityöllistettyjä sote-uudistuksen kanssa. Koko yhteiskunnan on oltava sillä tasolla, että kriisi kuin kriisi pystytään selättämään. Hallitus on jättänyt kuitenkin sisäisen turvallisuuden resursoimatta, Jari Ronkainen huomauttaa.

Lisätietoja:

Kansanedustaja Mari Rantanen, p: 09 432 3178, mari.rantanen@eduskunta.fi

Kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi