TIEDOTE 28.10.2021

Julkaisuvapaa heti

Muslimien erityiskohtelu varusmiespalveluksessa ihmetyttää – kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen (ps) tekivät kirjallisen kysymyksen

Perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien uskonnollista erityiskohtelua varusmiespalveluksessa. Puolustusvoimien viestintäosaston materiaalissa kerrotaan esimerkiksi, että muslimien ramadan-paastoa viettävät laitetaan samaan tupaan, ja että ”Tuvassa on oma jääkaappi ja mikro-aaltouuni, joten varusmiehet voivat ruokailla auringon laskettua.”

– Perustuslain mukaan ketään ei saa laittaa eri asemaan uskonnon tai vakaumuksen vuoksi. Onko muillekin varusmiespalveluksen suorittaville kuin muslimeille järjestettävissä jääkaappi ja mikro tupaan? Kuinka pitkälle palvelusta voidaan puolustusvoimissa räätälöidä erilaisia erityistarpeita varten, Jari Ronkainen kysyy.

Kirjallisessa kysymyksessä muistutetaan miesten ja naisten yhteistupakokeilusta, ja huomautetaan, että sama periaate tukisi myös eri uskontoa harjoittavien sijoittamista samoihin tupiin.

– On perin kummallista, että yhteishengen nostattamiseksi miehet ja naiset laitetaan samoihin tupiin, mutta muslimit eristetään omiinsa. Riskinä on, kuten yhteiskunnassa laajemminkin, että muslimit ryhmäytyvät ainoastaan omassa porukassaan ja muodostavat irrallisen ryhmän puolustusvoimien sisällä, Mari Rantanen varoittaa.

Ronkainen ja Rantanen tiedustelee, aikooko hallitus jatkossa varmistua siitä, ettei uskonto, vakaumus tai muukaan erityinen syy johda erilaiseen kohteluun asepalveluksessa.

– On selvää, että kun puhutaan kaikkia miehiä ja vapaaehtoisesti palvelusta suorittavia naisia koskevasta velvollisuudesta, tulee kaikkia kohdella myös samoilla periaatteilla, kansanedustajakaksikko perustelee.

Lisätietoja:

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jari Ronkainen, p: 09 432 3141, jari.ronkainen@eduskunta.fi

Kansanedustaja Mari Rantanen, p: 09 432 3178, mari.rantanen@eduskunta.fi