Ylen uutisoinnin mukaan syyskuun viimeinen viikko on tuonut Kreikan saarille yli 3 000 turvapaikanhakijaa, joka on suurin määrä viikossa vuosiin. Nyt Turkin kurdeihin kohdistamat iskut ovat luoneet epävakautta Euroopan unionin ulkorajoille. EU:n kauhuskenaario onkin, että Turkki avaa rajat siellä oleville 3,6 miljoonalle syyrialaispakolaisille Eurooppaan.
Tuhannen taalan kysymys kuuluukin, onko vuonna 2015 nähty turvapaikanhakijavyöry toistumassa, kenties vielä pahempana kuin aiemmin? EU maksoi vuonna 2016 Turkille 6 miljardia euroa muuttoliikkeen rajoittamiseksi, mutta Ylen virkamieslähteiden mukaan rahat alkavat olla käytetty. Turkin on helppo ruveta löysentämään ruuvia lisärahan toivossa tai siirtääkseen ongelmansa muualle. Juuri sillä Turkin despootti Erdogan nyt EU:ta uhkaileekin!
Mitä Suomi on sitten oppinut edellisestä vyörystä ja mitä muutoksia on toteutettu? Hallitus väittää, että maahanmuuttopolitiikkamme on nyt pohjoismaalaisella tasolla. Todellisuudessa vetovoimatekijöitä ei ole karsittu eikä lainsäädäntöä ole muutettu. Tilanne on täsmälleen sama kuin vuonna 2015. Siinä vaiheessa, kun tänne saapuu kymmeniätuhansia pakolaisia kuukausien sisällä, on enää turha haaveilla maahanmuuttopoliittisista tiukennuksista. Lainsäädäntö ei enää millään ehdi mukaan.
Hallitus huutaa kuorossa, että tarvitaan EU:n laajuinen ratkaisu turvapaikanhakijoiden tilanteeseen. Kuitenkaan edes Ruotsi ja Tanska ei halua Suomen hallituksen edistämää taakanjakomallia. Lisäksi entiset itäblokin maat ovat suhtautuneet varsin penseästi pakolaisiin. Viro on jo ilmoittanut, että se ei ota vastaan yhtä ainoata turvapaikanhakijaa. Mistään yhteisestä ratkaisusta on siis edes turha haaveilla.
Olen tehnyt tietopyyntöjä niin Maahanmuuttovirastoon kuin Rajavartiolaitokseenkin. Selväksi on tullut, että EU:n sisällä liikkuminen on hyvin höveliä ja ilman passia painellaan aina tänne peräpohjolaan saakka. ”Asylum”-sanasta alkaa sellainen prosessi, että edes kaikkien vuonna 2015 tulleidenkaan kohdalla sitä ei olla vielä saatu läpikäytyä. Suomeen valuu tälläkin hetkellä tuhansia turvapaikanhakijoita turvallisista EU-maista.
Suomen varautuminen uuteen pakolaiskriisiin on olematonta ja olemme polvillamme, jos ja kun uusi aalto iskee tänne. Ainoa ratkaisu mitä hallituksen tulisi edistää on EU:n ulkorajojen sulkeminen. Sen kannalta meillä on pahin mahdollinen hallitus pahimpaan mahdolliseen aikaan.
Jari Ronkainen
Helsingissä 10.10.2019