Yle uutisoi muutama päivä sitten, kuinka asiantuntijat lyttäsivät Oulun kaupungin päätöksen keskeyttää turvapaikanhakijoiden päiväkoti- ja kouluvierailut kaupungissa paljastuneen laajan lapsiin kohdistuneen seksuaalirikosten sarjan jälkeen. Perusteluinaan nämä nk. asiantuntijat väittivät, että ”päätös lähettää väärän signaalin”. Rasismia halutaan nähdä kaikkialla. Samalla kuitenkin halutaan sulkea silmät poikkeuksellisen suurelta määrältä lapsiin kohdistuneita seksuaalisen hyväksikäytön rikosepäilyjä, joissa turvapaikanhakijat näyttelevät isoa roolia.

Mielestäni päätös oli ainoa mahdollinen ja kyseinen ”kotouttamiskeino” tulisi lopettaa kokonaan kaikista kunnista, joissa se on käytössä. Ihmettelen suuresti sitä, kenelle on edes tullut mieleen ”kotouttaa” Lähi-idästä ja Afrikasta tulleita turvapaikanhakijoita, joilla on yleispohjoismaisestikin verrattuna äärimmäisen korostunut tilastollinen esiintyvyys seksuaalirikoksissa, viemällä heitä lasten pariin?

Vielä ihmeellisempää on, että nyt paljastuneiden rikostenkin jälkeen tämän toimintamallin puolustelijoita löytyy etenkin korkeakoulutettujen ihmisten piiristä. Puolustelijat käyttävät perusteena mm. sitä, että toiminnasta on hyviä kokemuksia ja henkilöstö on ollut aina läsnä turvapaikanhakijoiden kanssa. Kuitenkin jos päiväkodissa on mahdollista, että 10-kuukautista vauvaa purraan ilman, että hoitaja siihen heti puuttuu, epäilen ettei vierailuillakaan kaikkea voida valvoa.

Ainakin Saksasta kiinniotettu seksuaalirikoksesta epäilty poseerasi eräässä kuvassa päiväkotilasten kanssa. Jos tämä ei lähetä kylmiä väreitä päättäjien selkäytimiin, niin en tiedä minkälaista herätystä todellisuuteen voi enää tarvita?

 

Jari Ronkainen

Helsingissä 1.2.2019