Helsingin poliisi julkaisi hiljattain tilastoja vuoden ensimmäiseltä puoliskolta. Muu rikollisuus on selvässä laskussa, mutta seksuaalirikoksissa on tapahtunut merkittävää kasvua pääkaupungissa. Rikosylikomisario Juhani Vuorisalo marssittaa esiin tutun listan syitä joihin kuuluvat mm. ilmoituskynnyksen madaltuminen ja yksittäistapaukset. Lisääntyneeseen maahanmuuttoon tai tietyissä kulttuureissa esiintyvään naisten heikkoon asemaan ei viitata sanallakaan. Samaan aikaan kotimaakunnassani Hämeessä ulkomaalaisten suorittamien seksuaalirikosten määrä kasvoi 200 % edelliseen vuoteen verrattuna!

Ja mikäs on ulkomaalaisten rötöstellessä? Sakkoja on turha kuvitella ulkomaisilta perittävän, ehdollinen rangaistus on tuskin rangaistus ollenkaan ja Suomessa on maailman leppoisimmat olosuhteet, mikäli ehdoton vankeusrangaistus ”uhkaa”. Vuosia sitten somali-Farah vertasi vankilaoloja Hilton-hotelliin, jossa tarjoiltiin uskonnonmukaista ruokaa ja iltapäivällä rentouduttiin zumban tahdissa. Hintalappu yhteiskunnalle on noin 200 euroa päivässä. Lisäksi oikeusministeriössä lasketaan euroja sille, voiko kaikkia seksuaalirikollisia laittaa vankilaan. On aivan käsittämätöntä, että rikoksesta saatavia rangaistuksia on alettu harkitsemaan kustannustekijöillä! Samasta rikoksesta tulisi aina seurata sama rangaistus.

SPR:lle yllä kuvatut olosuhteet eivät vielä riitä, vaan vankien hyväksi on järjestetty vapaaehtoisia vankilavierailijoita. Sain käsiini SPR:n ja Rikosseuraamuslaitoksen välillä solmitun sopimuksen vankilavierailijoiden toiminnasta. Rivien välistä voi lukea, mitä julkilausutuilla tavoitteilla tarkoitetaan, kun toiminta ”Edistää inhimillisyyttä sekä rikoksesta tuomittuihin kohdistuvaa ymmärtämystä suomalaisessa yhteiskunnassa”. Lisäksi esitteessä oleva maininta siitä, että toiminta ”On hyväksi vangeille, helpottaa vangin paineita” on erittäin kyseenalainen. Mitä näissä tapaamisissa oikein tapahtuu?

SPR:n ja viranomaisten näkökulma on jälleen aivan nurinkurinen. Kun rikoksentekijä syyllistyy niin vakavaan tekoon, että siitä seuraa ehdotonta vankeutta tulisi ulkomaalaisten kohdalla aina ryhtyä karkottamiseen. Joko vankeuden jälkeen, tai mieluummin vielä ennen rangaistusta. Jos häkki heiluu, on integroiminen yhteiskuntaan tai ymmärryksen lisääminen jo aivan liian myöhäistä. Lisäksi kilpailuttaminenhan on nykyajan trendi. Vankeinhoitokulujen laskemiseksi palveluntuotannon voisi kilpailuttaa, jopa kansainvälisesti. Uhka siitä, että syyllistyessäsi Suomessa rikokseen, lusisitkin siperialaisessa vankilassa voisi toimia ennaltaehkäisevänä pelotteena, toisin kuin nykyinen järjestelmä.

Jari Ronkainen

Helsingissä 26.7.2018