Olin ennen kansanedustajan uraani työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa kummastellut vakuutuslääkäreiden valtaa kumota potilaiden diagnooseja. Kipinä lainsäädäntötyöhön tuli kuitenkin elokuussa 2016, kun luin uutisista Saara Auvisen tapauksesta. Saara oli parikymppinen ratsastuksenvalmentaja, joka oli saanut aivovamman pari vuotta aiemmin pudottuaan hevosen selästä.
Kypärä oli pelastanut Saaran hengen mutta työkyky oli mennyttä. Helsingin yliopistollisessa sairaalassa todettiin vakavimpina seurauksina aivovamma ja niskavamma. Saaralla oli LähiTapiolasta yrittäjän täyskattava tapaturmavakuutus, joka lopulta osoittautui katteettomaksi. Jonkin aikaa vakuutusyhtiö maksoi korvausta, kunnes omalla ilmoituksella päätti, että Saara olikin työkykyinen ja aivovammakin muuttui samalla lieväksi. Valitusprosessi jatkuu vielä tänäkin päivänä.
Tein maaliskuussa 2017 toimenpidealoitteen, jossa esitin vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamista niin, että vakuutuslääkärit eivät voisi perusteetta kiistää tapaturmien ja erityisesti aivovammojen syy-yhteyksiä. Lisäksi esitin, että vakuutusyhtiöiden käsittelyajat pysyisivät korvausasioissa kohtuullisina. Aloite kuitenkin jumittui sosiaali- ja terveysuudistuksen kuormittamaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, eikä hallituspuolueilla ollut poliittista intressiä sitä edistää.
Järeämpänä toimenpiteenä valmistelin syyskuussa 2017 lakialoitteen, johon pyrin saamaan yli 100 kansanedustajan nimen jolloin sen painoarvo olisi suuri. Ponnisteluistani ja toiveistani huolimatta sain lakialoitteelle vain 60 allekirjoitusta. Merkittävämpi tuki tulikin kolme kuukautta myöhemmin kansalaisaloitteen muodossa. Se keräsi vajaassa kahdessa kuukaudessa vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ja muodostivat sellaisen poliittisen paineen, että sitä ei voinut enää sivuuttaa. Kiitos kaikille, jotka olitte kansalaisaloitteessa mukana!
Aivan eduskuntakauden loppupuolella sosiaali- ja terveysvaliokunta pääsi käsittelemään kansalaisaloitetta. Vaikka valiokunta päättyikin lakiesityksen hylkäämiseen, oli valiokunnan lausuma painavaa tekstiä. Se velvoittaa seuraavan hallituksen valmistelemaan esityksen vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamiseksi vuoden 2020 kevätistuntokaudella. Vaikka vuosi tuntuukin pitkältä ajalta, näin suureen kokonaisuuteen tarvitaan aikaa jota nykyisellä eduskunnalla ei enää ollut.
Vaalien jälkeen tarve kansalaisten poliittiseen miellyttämiseen vähenee ja ministeriön esitys saattaakin olla odotettua vaisumpi. Todellisten muutosten eteen valmistelutyötä onkin jatkettava potilasjärjestöissä, kansalaisaktiivien parissa ja etenkin täällä eduskunnassa. Tätä työtä olen valmis jatkamaan, mikäli äänestäjät mandaatin siihen antavat. Olen ehdolla Hämeen vaalipiiristä numerolla 110.
Jari Ronkainen
Helsingissä 22.3.2019